CƏBR VƏ HƏNDƏSƏ KAFEDRASI

Cəbr və həndəsə fənləri müxtəlif illərdə “Həndəsə”, “Həndəsə və cəbr”, “Cəbr və topologiya” adlı kafedralarda tədris olunmuşdur. 1935-ci ildə Azərbaycan Dövlət Universitetinin fizika-riyaziyyat fakültəsində “Həndəsə” kafedrası yaradılmışdır. Kafedranın ilk əməkdaşları Y.B.Lopatinski və M.Ə.Cavadov olmuşlar. 1936-1938-ci illərdə kafedraya prof. A.S.Kovanko, 1938-1972-ci illərdə isə fizika-riyaziyyat elmləri doktoru, professor, Azərbaycan EA-nın müxbir üzvü M.A.Cavadov rəhbərlik etmişlər. 1959-cu ildən “Həndəsə” kafedrası “Həndəsə və cəbr” adı ilə fəaliyyətini davam etdirmişdir. 1969-cu ildə “Həndəsə və cəbr” kafedrasının bazasında iki kafedra: “Həndəsə” və “Cəbr və topologiya” kafedraları yaradılmışdır. “Həndəsə” kafedrasına 1972-2004-cü illərdə prof. N.T.Abbasov, “Cəbr və topologiya” kafedrasına 1969–1979-cu illərdə dos. M.R.Bunyatov, 1980–1994 illərdə dos. R.M.Sultanov (1980-ci il) və prof. M.S.Əkbərov (1980–1994-cü illər) rəhbərlik etmişlər. 1994–2002-ci illərdə “Cəbr və topologiya” kafedrasının müdiri dos. V.Ə.Qasımov, 2004–2006-cı illərdə “Həndəsə” kafedrasının müdiri   professor K.İ.Xudaverdiyev olmuşdur. 2007-ci ildə  “Həndəsə” kafedrasının adı dəyişdirilərək “Cəbr və həndəsə” adlandırılmışdır. 2006-2017-ci illərdə bu kafedraya dos. V.Ə.Qasımov rəhbərlik etmişdir. 2017-ci ildən kafedraya həndəsə və topologiya üzrə fizika-riyaziyyat elmləri doktoru, professor A.A.Səlimov rəhbərlik edir.

Kafedra hazırda aşağıdakı tərkibdə fəaliyyət göstərir: prof. A.A.Səlimov (kafedranın müdiri), dos. A.F.Köçərli, dos. N.Y.Əliyev, dos. S.A.Bayramov, dos. V.Ə.Qasımov (0.5 ştat), dos. H.D.Fəttayev, dos. O.M.Məmmədov (0.5 ştat), dos. H.M.Qasımov, b/m. L.M.Nəsibova, dos. əvəzi A.Ə.Hüseynova, dos. L.K.Həsənova, müəl., riy. üzrə fəl. dokt. N.Ə.Sərdarlı (0.5 ştat) , müəl. S.F.Kazımova, müəl.G.M.Məmmədova (0.5 ştat), müəl.S.T.Abdullayev (0.5 ştat), baş laborant V.F.Qasımova,

Kafedra yarandığı vaxtdan müxtəlif problem və mövzular, onlardan – diferensialanan çoxobrazlılar və onların tenzor laylanmaları üzərində müxtəlif diferensial-həndəsi strukturlar (anti-Hermit (Norden) çoxobrazlıları), hiperkompleks cəbrlər üzərində qurulmuş müxtəlif həndəsələr, Bul cəbrləri və onların homologiyaları, K - nəzəriyyə, C*- cəbrləri , Hilbert modulları, şəbəkə və qəfəslər nəzəriyyəsi və digər məsələlər əsas tədqiqat obyektləri olmuşdur. Kafedra yarandığı vaxtdan bu günədək onun əməkdaşları tərəfindən 30-dan artıq monoqrafiya, dərslik, dərs vəsaiti, metodik vəsaitlər və yüzlərcə elmi məqalələr yazılmışdır.

Kafedranın tərkibi:

Səlimov A.A. - (kafedra müdiri), professor, fizika-riyaziyyat elmləri doktoru

Köçərli A.F. - dosent, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi

Əliyev N.Y. - dosent, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi

Bayramov S.A. - dosent, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi

Qasımov V.Ə. - dosent, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi

Fəttayev H.D. - dosent, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi

Məmmədov O.M. - dosent, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi

Qasımov H.M. - dosent, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi

Həsənova L.K. - dosent, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi

Hüseynova A.Ə. - dosent əvəzi, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi

Sərdarlı N.Ə. - müəllim, riyaziyyat üzrə fəlsəfə doktoru